Vad är det bra för?

Synestesi är helt enkelt strategier för att tolka och förstå vår omvärld. Sinnesanalogierna är ofta kopplade till visualisering, vilket gör att det blir mycket lättare att komma ihåg och sortera saker.

Richard Feynmann är en av 1900-talets mest kända fysiker, och speciellt erkänd för de stora bidrag han gjorde till kvantmekanik och partikelfysik. 1965 fick han nobelpriset i fysik. Feynmann var synestet och såg bokstäver, siffror och ekvationer i färger och rörelse. 

“When I see equations, I see the letters in colors, I don’t know why. As I’m talking, I see vague pictures of Bessel functions from Jahnke and Emde’s book, with light-tan j’s, slightly violet-bluish n’s, and dark brown x’s flying around. And I wonder what the hell it must look like to the students.” Feynman, Richard. 1988. Från boken What Do You Care What Other People Think? New York: Norton. P. 59

Antagligen var Feynmann också så välkänd för att han hade en fantastisk förmåga att uttrycka sig, med massor av inlevelse och engagemang. Njut här av en av inspelningarna med honom, och märk väl 7 min in i videon när han pratar om vikten att våga prova nya strategier för nya problem!